A máj és az epe

A máj és az epe

Mivel a RegEnor kúra során gyakran emlegetjük a májat és az epét, ezért ebben a cikkben igyekszem adni egy közérthetõ leíràst arról, hogy mi a máj és az epe/epehólyag szerepe, és hogy hogyan mūködnek. Így megértheted, mi miért és hogyan történik, és hogy mi mivel függ össze.

 

Elsõ körben fontos tudni, hogy a máj egy nagy mirigy, aminek az a feladata, hogy a szervezet belsõ egyensúlyát fenntartsa. Tehát az anyagcsere-folyamatokat támogatja. A testben lévõ anyagokat alakítja át, méghozzá annak függvényében, hogy a szervezetnek éppen mire van szüksége. Miközben bontja le az anyagokat, energia szabadul fel, tehàt az energiatermelésben és -raktározàsban is fontos szerepe van.

Ezen kívül a káros anyagokat átalakítja és méregtelenít is.

 

Mi a köze az epének a màjhoz?

 

A máj és az epe két különàlló szerv, de ketten egy egységet alkotnak, mert az epe tárolja a máj által termelt epesavat. Az epesav nagyon fontos a zsírok emésztéséhez, és mivel 70%-a víz, ezért vízivás tekintetében errõl az oldalról is oda jutunk, hogy kulcskérdés, hogy sok vizet igyunk, ha nem szeretnénk, hogy besūrūsödjön az epénk és epekövünk legyen.

Az epe zavarai egy rakás gondot hozhatnak, például vitaminhiányt, savasság-lúgosság egyensúlyàban borulàst, a bélflóra egyensúlyának borulását, elgombásodást, immungyengeséget, krónikus gyulladást, fertõzésekkel szembeni fogékonyságot, hasnyálmirigy mūködési zavart.

 

Mindezek alapján érthetõ, hogy miért olyan fontos a máj-epe mūködés: ez az egyik alappillére belsõ szerveink mūködésének.

 

A RegEnor kúra pedig a tekintetben kapcsolódik be ebbe, mert azért csináljuk, hogy a máj-epe mūködés helyrejöjjön.

 

No de mi a helyzet akkor, ha valakinek kivették az epehólyagát?

Szerencsére ez esetben sincs semmi akadálya a RegEnor kúrának, hiszen az epevezeték ilyenkor átveszi az epehólyag szerepét. Máskülönben nem is lehetne életben maradni 🙂 A RegEnor tehát epehólyag nélkül is ugyanúgy működik, így epeműtéten átesett személyek is ihatják a RegEnort.

 

Pontosan milyen hatással van a RegEnor a májra?

Fontos tisztázni, hogy a RegEnor nem fogyasztószer, hanem a RegEnor hatására a máj nagy mennyiségű epesavat termel, ezáltal beindítja a máj-epe működést, ami kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott emésztőrendszeri állapothoz.

 

Jelentkezhet-e epefájdalom a RegEnor kúra során?

Igen, akkor jelentkezhet fájdalom, ha valakinek epeköve van, hiszen a Regenor beindítja az epét, ezáltal elindulhat az epekő, ami elzáródást okozhat. Ezért nem javasolt a RegEnor kúra, ha epeköve van az illetőnek.

Még egy esetben lehet epefájdalom: ha valaki megszegi az előírt étrendet. A nagy mennyiségű epének ugyanis, amit a máj a RegEnor hatására megtermel, ki is kell tudni folyni onnan, ezért fontos a zsír fogyasztása, mert a zsír hosszú időre megnyitja az epekaput. Ám a tiltólistás étrendi dolgok éppen azért tiltólistásak, mert bezárhatják az epét. Ilyen esetben nagyon kellemetlen epegörcs, epekrízis léphet fel, ami fájdalommal, szédüléssel, hányingerrel, hasmenéssel járhat.

Ha már eldöntöttük, hogy belevágunk a kúrába, akkor hát ne verjük át magunkat, hanem csináljuk szépen végig, betartva az előírásokat.

Közben végig arra kell koncentrálni, hogy mi mindennel jól tudunk lakni, nem pedig azon keseregni, hogy mit nem ehetünk. 

A mottónk: semmiről nem mondunk le, csak halasztjuk!