Ghí, azaz tisztított vaj

Ghí, azaz tisztított vaj

A ghí nem más mint tizsta zsír, tehát a vajból kivesszük tiszta zsírt. Így nincs benne sem a tejcukor, sem a tejfehérje, bátran fogyasztható a RegEnor kúra során zsír helyett. Vegetáriánusoknak, akik szeretnének regenorozni, kiváló alternatíva. 

A jó benne az, hogy hűtőben gyakorlatilag korlátlan ideig eláll, ezért bátran készíthető belőle egy jó nagy adag, amit aztán könnyedén előkaphatunk és használhatunk.

Érdekesség, hogy régen a cukrászok, ha igazán finomat akartak sütni, akkor bizony ők is tisztított vajat használtak.

 

A ghí-s kávé története:

Az eredeti, az a tibeti jak-vajas tea, amit a sherpák és szerezetesek isznak, amitől rendkívüli energiát nyernek. 6000 méter felett is fittek. A jak egyébként egy bika, de a tibetiek mindkét nemre ezzel az elnevezéssel utalnak, így rendben van a „jak vaja” 😀 .

Amerikában már a kávét kezdték el vajjal inni, ez terjedt el aztán Európába. 

Így találkoztunk mi is a vajas kávéval, no de mivel a RegEnor kúra során nem szabad vajat fogyasztani, ezért Márti zseniális módon kitalálta, hogy igyuk ghível. 😊

A ghí egyébként eredetileg azért készült, mert nem tudták megoldani a vaj hűtését, ezért aztán hamar megromlott. Így azonban minden romlandó dolog távozik belőle, ezért hűtőben gyakorlatilag korlátlan ideig eláll, bátran készíthető belőle egy jó nagy adag, amit aztán könnyedén előkaphatunk és használhatunk.

Eredetileg Indiából származik, az ajurvédikus konyha egy meghatározó alapanyaga.

A RegEnor kúra során az állati eredetű zsír helyettesíthető ghí-vel, így vegetáriánusok is tudnak regenorozni. Egy ghí-s kávé elfogyasztásával gyakorlatilag be is lehet vinni az egy étkezéshez szükséges zsír mennyiségét.